Zastřešená tržnice (finsky kauppahalli) s dlouho historií sahající většinou do devatenáctého století má svoje místo téměř v každém větším finském městě. V Helsinkách se nacházejí hned tři. Běžně se v nich prodávají čerstvé kvalitní potraviny případně řemeslné výrobky, avšak tržnice v Hietalahti, kterou jsme navštívili my, láká svoje zákazníky kulinářskými zážitky z celého světa. V sobotní večer je navíc možné dát si mezi dlabancem pauzu a odskočit si přímo mezi stoly na taneček, jelikož do desíti do večera hraje v hale DJ.
V Hietalahti je možné ochutnat pokrmy z různých koutů Zeměkoule, ale samozřejmě také dobrůtky přímo z domoviny. Na poměrně miniaturním prostoru nabízí každá restaurace příjemné posezení a skvělý zákaznický servis, ceny taky nejsou nijak horentní (hlavní jídlo kolem deseti eur, něco menšího třeba za pět). Osobitá, bezprostřední atmosféra se mi velmi zamlouvala a jídlo bylo přímo skvělé!
Takže co tady vlastně můžete ochutnat. Z přespolních kuchyní tu najdete Portugalsko, Francii, Itálii či USA. Nás ale hned zaujal filipínský koutek s názvem Kamalig. Poručili jsme si dva předkrmy; jeden se jmenoval Kare kareng Lumpia (závitky s masovou náplní zalité arašídovou omáčkou), druhý zase Tinolang siomai (knedlíčky s náplní z kuřecího masa a zázvoru). Oboje bylo doplněné nakládanými ředkvičkami a spoustou zelených výhonků. Opravdu eňo ňuňo!
Obsluha navíc byla prvotřídní. Dozvěděli jsme se, že podnik funguje teprve týden a jedná se o první filipínskou restauraci v celém Finsku. Držíme palce, ať se to pořádně rozjede 🙂
Více informací o filipínském jídle v Helsinkách najdete na Facebooku zde https://www.facebook.com/kamalig.hki/
Další zastávkou měl být Fat Ramen – dělají prý vynikající polévku japonskou polévku ramen upgradovanou na finský způsob. Bohužel však došly nudle (!), čili jsme utřeli nos. Jejich menu a další info pro zájemce tady: http://www.fatramen.fi/
Nudle na japonský způsob jsme si na tržnici přece jen našli, a to v restauraci Tokyo Street. A je nutné říct, že šlo o pravé domácí handmade nudle vyráběné přímo na místě. Podnik je distribuuje i do dalších restaurací a stojí opravdu zato. Poručila jsem si vegetariánskou verzi s tofu, můj doprovod zase nudle s mletým kuřecím masem podle tradiční japonské receptury. Vše bylo zasypáno hromadou mořských řas a zeleniny. Paráda.
http://www.tokyostreet.org/hand-made-noodles.html
Vše jsme spláchli pivečkem a vínkem v koutku s francouzskou tematikou La Marché. Zahlédla jsem v jejich výloze exkluzivní pivečko s názvem Confirmation Beer, čili konfirmační pivo, které jsem musela rozhodně ochutnat. Konfirmace je obdoba biřmování v evangelické církvi, k čemuž patří i konfirmační fotka vystavená v kostele – pan pivovarník, který pivo vyrábí, tak na láhev plácnul rovnou svoji vlastní podobiznu, na které chybí už jen svatozář. Chuťově nic moc, ale ta fotka!
Třešničkou na dortu byla dvojka červeného v mističce na svíčky. Sbohem, skleničko na stopce!
Ještě nám ale spousta restaurací zůstala na příště, takže pak někdy zase na vašich monitorech. Jídlu zdar!